INFORMARE DE PRESĂ 13 iunie 2021

Astăzi, 13 iunie a.c., a fost convocat CJSU în sistem electronic pentru votarea hotărârii nr. 95.

Aceasta prevede aprobarea planului de măsuri de apărare împotriva inundațiilor, care trebuie respectat la nivel local, în contextul Codului Portocaliu de vreme severă care cuprinde județul Constanța. Membrii CJSU cu atribuții în domeniu vor fi pregătiți cu forțe, materiale și mijloace de apărare, pentru intervenții în punctele critice, dacă este cazul.

Centrul Județean de Coordonare și Conducere a Intervenției (CJCCI) constituit la nivelul județului Constanța va fi în contact cu primăriile din județ, pentru a afla situația în timp real ca urmare a manifestărilor hidrometeorologice prognozate, cât și asupra instituirii permanenței conform legislației în vigoare.

Pe timpul Avertizărilor emise de către ANM și Institutul Național de Hidrologie și Gospodărire a Apelor, se completează CJCCI cu reprezentanți ai Direcției Regionale de Drumuri și Poduri Constanța, Regiei Autonome Județene Drumuri și Poduri Constanța, A.N. Îmbunătățiri Funciare – Filiala Teritorială de Îmbunătățiri Funciare Constanța.

Potrivit anexei Planului de Măsuri de Apărare, în cazul Codurilor Portocalii de vreme severă se convoacă, la nivelul fiecărui U.A.T., Serviciul Voluntar pentru Situații de Urgență și personalul apt, pentru intervenții în puncte critice. Populația trebuie avertizată asupra posibilelor fenomene meteorologice. Dacă situația o cere, se poate dispune evacuarea populației și a bunurilor din zonele inundabile. Forțe suplimentare se pot dispune la solicitare de către CJSU Constanța, ISU „Dobrogea” Constanța și ABADL, cu măsuri adiacente, precum:

– supraînălțarea malurilor;

– lucrări provizorii de punere în siguranță;

– supravegherea digurilor;

– realizarea de șanțuri pentru scurgerea apelor.

De asemenea, primăriile trebuie să transmită informații și rapoarte operative în timp real la ISU „Dobrogea” Constanța și către SGA Constanța.

Mai jos, hotărârea și Planul de măsuri de apărare împotriva inundațiilor luate la nivel local.

https://ct.prefectura.mai.gov.ro/wp-content/uploads/sites/39/2021/06/95-1.pdf