INFORMARE DE PRESĂ 31 mai 2021

Astăzi, 31 mai a.c., CJSU a fost convocat în sistem electronic pentru votarea hotărârii nr. 87.

Aceasta prevede aprobarea planului de măsuri de apărare împotriva inundațiilor, care trebuie respectat la nivel local, în contextul Codului Portocaliu de vreme severă care cuprinde și zona costieră a județului Constanța. Membrii CJSU cu atribuții în domeniu vor fi pregătiți cu forțe, materiale și mijloace de apărare, pentru intervenții în punctele critice, dacă este cazul.

Potrivit anexei Planului de Măsuri de Apărare, în cazul Codurilor Portocalii de vreme severă se convoacă, la nivelul fiecărui U.A.T., Serviciul Voluntar pentru Situații de Urgență și personalul apt, pentru intervenții în puncte critice. Populația trebuie avertizată asupra posibilelor fenomene meteorologice. Dacă situația o cere, se poate dispune evacuarea populației și a bunurilor din zonele inundabile. Forțe suplimentare se pot dispune la solicitare de către CJSU Constanța, ISU „Dobrogea” Constanța și ABADL, cu măsuri adiacente, precum:

– supraînălțarea malurilor;

– lucrări provizorii de punere în siguranță;

– supravegherea digurilor;

– realizarea de șanțuri pentru scurgerea apelor.

De asemenea, primăriile trebuie să transmită informații și rapoarte operative în timp real la ISU „Dobrogea” Constanța și către SGA Constanța.

După ședința CJSU, prefectul Silviu-Iulian COȘA a convocat o ședință de lucru, cu prezență fizică, a Grupului de Suport Tehnic, din care fac parte următoarele instituții: ISU „Dobrogea” Constanța, IPJ Constanța, IJJ Constanța, GJM „Tomis” Constanța, Garda de Coastă, SGA Constanța, CMR Dobrogea, ANIF Constanța, DSVSA Constanța, DSP Constanța, DRDP Constanța și RAJDP Constanța.

În cadrul ședinței, reprezentanții instituțiilor amintite au dat asigurări că își vor respecta atribuțiile specifice. În paralel, Centrul Județean de Conducere și Coordonare a Intervenției (CJCCI) va monitoriza și coordona toate acțiunile. Atât la nivelul Instituției Prefectului, cât și prin intermediul CJCCI, au fost contactate U.A.T.-urile din județ, pentru comunicarea hotărârii CJSU și pentru verificarea implementării permanenței în fiecare localitate, în cazul în care va fi nevoie de intervenții prompte.

Mai jos, hotărârea și anexa.

https://ct.prefectura.mai.gov.ro/wp-content/uploads/sites/39/2021/05/H87-cu-anexa.pdf