Mesajul prefectului județului Constanța, Silviu-Iulian Coșa, cu ocazia Unirii Principatelor Române

„În orice alt an aș fi vorbit de Unirea Principatelor Române, făcând un arc peste timp. Aș fi rememorat toate evenimentele care au pus bazele României de astăzi, iar sufletele noastre s-ar fi umplut de mândrie și emoție. Permiteți-mi să transpun emoția în prezent, întrucât ultimul an, pentru toți românii, a fost unul de mare sacrificiu și suferință.
2020 a fost, la fel ca 1859, un an care va rămâne în istorie și în memoria colectivă, pentru că ne-a adus în față una dintre cele mai mari provocări cu care această națiune s-a confruntat. A fost o provocare dură, perfidă, în care oameni dragi au căzut. Este datoria noastră, acum, să le cinstim memoria și să nu-i uităm, așa cum nu uităm niciun moment care ne-a definit istoria.
Ca în 1859, au fost eroi necunoscuți, români de-ai noștri în uniforme, fie albe, fie de camuflaj, fie albastre, care și-au depășit temerile și au găsit mereu resursele fizice și mentale, să facă bine celorlalți. Ei sunt eroii noștri din prima linie, dar luptători în această confruntare suntem cu toții, iar armele noastre sunt acele gesturi mici care pot face diferența: purtarea măștii de protecție, distanțarea, igienizarea mâinilor, grija pentru semeni.
Anul acesta, așa sărbătorim, racordând ideea de UNIRE la imperativul momentului. O unire sufletească, mult mai subtilă, caracterizată de EMPATIE, MORALĂ și valorile civilizației europene.
Anul acesta, nu dăm mână cu mână, ci ne apropiem sufletește, dar și rațional, pentru că mai avem puțin de muncit, până ne vom îmbrățișa din nou, până vom putea întinde din nou hora.
Anul acesta, suntem uniți prin responsabilitate! La mulți ani, Țara Românească! La mulți ani, Moldova! La mulți ani, România!”
Sursă foto: Centrul media al Forțelor Navale