Comunicat de presă nr. 16 din 16 mai 2024

Pentru prima dată în România, elevii vor avea posibilitatea să completeze fișa de identificare a cazurilor de bullying în format digital.

Această inițiativă este rezultatul unui parteneriat între Instituția Prefectului – Județul Constanța, Inspectoratul Școlar Județean Constanța, Consorțiul, CiTyInnoHub, prin coordonatorul său, Universitatea ’’Ovidius’’ din Constanța, Consiliului Județean al Elevilor Constanța și Organizația Salvați Copiii. Lansarea oficială a proiectului a avut loc astăzi, la Colegiului Național “Mihai Eminescu” din Constanța.

Prin digitalizarea Anexei nr.3, prevăzută în Ordinului Ministrului Educației nr. 6235 din 6 septembrie 2023, elevii vor putea să recunoască și să înțeleagă mai bine tipurile de acțiuni care constituie bullying, pe de o parte. Pe de altă parte, instituțiile abilitate, având la dispoziție date statistice relevante, rezultate în urma colectării și procesării formularelor, vor putea să adapteze și să implementeze măsuri eficiente pentru combaterea fenomenului de bullying în școlile din județ.

Anul trecut au fost completate, însă doar în format fizic, câteva mii de astfel de formulare, marcând un prim pas important în acest demers. Datele au fost prelucrate, pe parcursul mai multor luni, de către Consiliului Județean al Elevilor Constanța. În baza acestora, parteneriatul între Instituția Prefectului – Județul Constanța și Universității ’’Ovidius’’ din Constanța a permis implicarea studenților practicanți din cadrul Facultății de Psihologie în activitățile de conștientizare și combatere a bullying-ului.

Începând de săptămâna viitoare, formularul realizat de Consorțiul CiTyInnoHub, la solicitarea Instituției Prefectului – Județul Constanța, va fi disponibil pentru completare pentru toți elevii din cadrul unităților de învățământ preuniversitar din județul Constanța.

‘‘Este o continuare firească a eforturilor depuse mai bine de un an de zile de către instituții, societatea civilă și elevi, pentru a identifica, a scoate la lumina și a combate un fenomen care afecteaza dezvoltarea firească a copiilor Constanței. Instituția Prefectului va continua să își îndeplinească rolul de mediator strategic între instituții și societatea civilă’’, a declarat prefectul județului Constanța, Silviu-Iulian Coșa.

  Instituția Prefectului – Județul Constanța