Comunicat de presă nr. 11 din 01 aprilie 2024

Astăzi, 01 aprilie a.c., prefectul județului Constanța, Silviu-Iulian COȘA, a convocat membrii grupului de suport tehnic pentru gestionarea situațiilor de urgență generate de căderi masive de zăpadă, temperaturi extreme (gheață, chiciură, polei), furtuni și viscol. Ședința de lucru a avut loc la ora 15:00, în sala Ovală a Palatului administrativ, cu următoarea ordine de zi:

 1. Acțiuni privind măsurile de prevenire pentru perioadele următoare, având în vedere avertizarea meteorologică emisă de Administraţia Naţională de Meteorologie:
 • COD GALBEN, interval de valabilitate: 01 aprilie, ora 20:00 – 2 aprilie, ora 08:00. Fenomene vizate: în intervalul menționat, în judeţul Constanța, vântul va avea intensificări susținute, cu viteze de 55-65 km/h, iar local de 70-80 km/h.Pe alocuri se vor semnala vijelii.
 • COD PORTOCALIU, interval de valabilitate: 02 aprilie, ora 08:00 – 02 aprilie, ora 18:00. Fenomene vizate: în intervalul menționat, în zona continentală a județului Constanța, vântul va avea intensificări susținute, cu viteze în general de 80-85 km/h.
 1. În cadrul sedinței grupului de suport tehnic, în vederea evitării eventualelor situații deosebite generate de fenomenele meteorologice, s-au dispus următoarele:
 • Convocarea Comitetului Local pentru Situații de Urgență în vederea dispunerii de măsuri pentru evitarea situațiilor de urgență;
 • Constituirea serviciului de permanență, prin desemnarea persoanelor responsabile, și asigurarea continuității la sediul tuturor primăriilor din zonele vizate, pe toată perioada manifestării codului meteorologic portocaliu;
 • Avertizarea populaţiei cu privire la fenomenele prognozate;
 • Realizarea măsurii de toaletare a copacilor de pe raza unităților administrativ-teritoriale;
 • Pregătirea şi verificarea forţelor şi mijloacelor pentru intervenţie;
 • Asigurarea viabilităţii căilor de comunicaţie rutiere din administrare;
 • Asigurarea furnizării continuităţii utilităţilor publice (energie electrică, gaze, apă).
 • Pregătirea spaţiilor de adăpostire a persoanelor surprinse în trafic de fenomenele meteorologice prognozate precum şi organizarea şi funcţionarea aprovizionării cu alimente şi apă a populaţiei la nivelul U.A.T.;
 • Exercitarea responsabilităţilor şi competenţelor conform prerogativelor legale, fără excepţie;

Totodată, în cadrul ședinței grupului de suport tehnic s-a impus obligativitatea menținerii tensiunii pe liniile de curent electric, asfel încât rețelele operatorilor de telefonie să fie funcționale, precum și desemnarea unei persoane de contact din cadrul instituțiilor membre a Comitetului Județean pentru Situații de Urgență, pentru a fi contactată în cazul în care se impune activarea grupei operative la nivelul Centrului Județean de Coordonare si Conducere a Interventiei, după caz:

 1. Direcția Regională de Drumuri și Poduri Constanța – Secția de Drumuri Naționale Constanța
 2. Direcția Regională de Drumuri și Poduri Constanța – Secția de Autostrăzi
 3. Drumuri Județene Constanța S.A.
 4. Inspectoratul pentru Situații de Urgență „Dobrogea” al Județului Constanța
 5. Administrația Bazinală de Apă Dobrogea Litoral – S.G.A.
 6. Consiliul Județean Constanța
 7. Inspectoratul de Poliție Județean Constanța
 8. Inspectoratul de Jandarmi Județean Constanța
 9. Gruparea de Jandarmi Mobilă „TOMIS” Constanța
 10. Garda de Coastă
 11. Comandamentul Flotei
 12. Centrul Meteorologic Regional Dobrogea
 13. N. C.F.R. S.A. – Regionala C.F. Constanța
 14. E-Distribuție Dobrogea S.A.
 15. N.T.E.E. Transelectrica S.A. – Sucursala Teritorială de Transport Constanța
 16. Serviciul de Ambulanță Județean Constanța
 17. N. Administrația Porturilor Maritime S.A. Constanța
 18. N. Administrația Canalelor Navigabile S.A
 19. Autoritatea Navală Română
 20. N. Aeroportul Internațional M. Kogălniceanu Constanța S.A.
 21. RAJA S.A. Constanța
 22. Direcția Regională de Distribuție Est – Distrigaz Sud Rețele
 23. Agenția Română de Salvare a Vieții Omenești pe Mare

De asemenea, concluziile și măsurile dispuse în cadrul ședinței de lucru au fost prezentare membrilor Comitetul Județean pentru Situații de Urgență, în ședința extraordinară a CJSU, ce s-a desfășurat în format electronic, astăzi, 01.04.2024, ora 16:00.

‘‘În cazul codurilor portocalii și roșii de vânt anterioare, principalele probleme au fost generate de întreruperea furnizării cu energie electrică și cu apă. Am solicitat instituțiilor cu atribuții suficiente echipe de intervenție pentru ca orice pană de energie să fie remediată rapid. Atât unitățile administrativ teritoriale cât și echipajele ISU și ale celor de la drumuri, județene și naționale, trebuie să fie pregătite pentru a interveni în vederea degajării drumurilor de eventualii arbori căzuți’’, a declarat prefectul județului Constanța, Silviu-Iulian Coșa.