Comunicat de presă nr. 13 din 03 aprilie 2024

Astăzi, 3 aprilie 2024, la sediul Instituției Prefectului, sala Remus Opreanu, a avut loc instruirea, în vederea organizării alegerilor din 9 iunie, a primarilor și secretarilor unităților administrativ teritoriale din județul Constanța.

În cele două sesiuni de pregătire, au fost prezenți un număr de 114 primari sau secretari generali ai localităților din județ.

În deschiderea ședințelor, reprezentanții Instituției Prefectului au prezentat măsurile întreprinse până în prezent, dar și cele care urmează, în conformitate cu calendarul electoral, stabilit prin HG numărul 199 din 2024.

Ulterior, reprezentanții Direcției Județene de Statistică au anunțat că, pe data de 5 mai, va fi anunțat numărul oficial al populației, astfel încât prefectul să poate emite ordinul referitor la numărul de consilieri pe fiecare localitate în parte.

Serviciul de Telecomunicații Speciale va proceda, urmare a comunicării de către Instituția Prefectului, la evaluarea informaticienilor propuși de către primării, urmând ca cei validați să fie desemnați oficial, prin ordin de prefect. Aceștia vor fi instruiți, ulterior, de către Serviciul de Telecomunicații Speciale, împreună cu Autoritatea Electorală Permanentă.

Autoritatea Electorală Permanentă a prezentat un material referitor la legislația în vigoare, incidentă alegerilor din data de 9 iunie 2024.

Totodată, astăzi, prin ordin de prefect, au fost stabilite sediile circumscripțiilor electorale municipale, orășenești și comunale, din județul Constanța, precum și a sediului Biroului Electoral de Circumscripție Județeană numărul 14, Constanța.

În continuare, toate instituțiile implicate vor păstra legătura cu primăriile, răspunzând la orice solicitare, inclusiv pe partea de îndrumare, astfel încât, în data de 9 iunie, cetățenii județului să aibă parte de un scrutin desfășurat în condiții depline de legalitate.