Începând din această lună, 30 de studenți ai Facultății de Psihologie din cadrul Universității Ovidius Constanța vor efectua stagiul de practică, discutând cu copiii din școlile constănțene problemele generate de violență și de bullying. Protocolul de colaborare interinstituţională, semnat luni, 01 aprilie a.c., în “Sala Ovală” a Instituției Prefectului, de către:
- Instituția Prefectului – Județul Constanța, reprezentată prin domnul SILVIU – IULIAN COȘA, în calitate de prefect și inițiator;
- Universitatea Ovidius din Constanța, reprezentată prin conf. univ. dr. DAN MARCEL ILIESCU, în calitate de rector și colaborator, prin Facultea de Psihologie și Științele Educației, reprezentată prin prof. univ. dr. MIRCEA ADRIAN MARICA, în calitate de decan;
- Inspectoratul Școlar Județean Constanța, reprezentat prin domnul SORIN MIHAI, în calitate de inspector școlar general și colaborator;
- Organizația Salvați Copiii, reprezentată prin doamna GABRIELA ALEXANDRESCU, în calitate de președinte executiv și colaborator;
- Consiliul Județean al Elevilor Constanța, reprezentat prin domnișoara ANDREEA – KARINA LAZĂR, în calitate de președinte și colaborator.
este o continuare firească a proiectului pilot, demarat în urmă cu un an de zile, împreună cu partenerii noștri instituționali și societatea civilă, privind activitatea de informare, conștientizare, evaluare și monitorizare a fenomenului de bullying în unitățile de învățământ din județul Constanța.
‘‘Le mulțumesc tuturor partenerilor pentru disponibilitatea implicării atât în parteneriatul precedent, cât și în cel semnat astăzi, alături de noul partener, Universitatea Ovidius Constanța, care va implica aproximativ 30 de studenți în activitățile de conștientizare desfășurate în cele 10 școli stabilite în primul protocol. De această dată, protocolul a devenit o necesitate juridică, pentru a putea permite implicarea studenților, respectiv mediului academic, în activitatea de conștientizare a fenomenului de bullying, în rândul elevilor din clasele I-X.’’, a declarat prefectul județului Constanța, Silviu-Iulian Coșa.
Astfel, în perioada următoare, conform calendarului stabilit, părțile semnatare vor participa la acțiuni de informare, conștientizare și combatere a fenomenului de bullying la nivelul unităților de învățamânt din județul Constanta, conform prevederilor legale în vigoare, în cele 10 unități de învățământ evaluate de Comisia mixtă de verificare a mecanismului de intervenție în prevenirea și combaterea bullyingului și violenței, constituită prin Ordinul Prefectului nr. 30/11.01.2023:
- Colegiul Național de Arte „Regina Maria” – Constanța
- Colegiul Național „Mircea cel Batrân” – Constanța
- Liceul Tehnologic UCECOM „Spiru Haret” – Constanța
- Școala Gimnazială Nr. 7 „Remus Opreanu” – Constanța
- Școala Gimnazială Nr. 30 „Gheorghe Țițeica” – Constanța
- Liceul Tehnologic „Lazăr Edeleanu” – Năvodari
- Colegiul Economic – Mangalia
- Liceul Tehnologic „Nicolae Dumitrescu” – Cumpăna
- Școala Gimnazială „Mircea Dragomirescu” – Medgidia
- Liceul Tehnologic „Dobrogea” – Castelu
cu posibilitatea extinderii, ulterior, și în celelalte unități de învătământ din județ.
Andreea – Karina Lazăr, reprezentatul Consiliului Județean al Elevilor Constanța, a precizat faptul că, potrivit informărilor primite din partea elevilor din județ, cu privire la feed-back-ul obținut în urma acțiunilor din cadrul primului parteneriat, la nivelul școlilor, se acordă o mai mare importanță cazurilor de bullying. Mai mult, președintele CJE Constanța apreciază că revenirea prin acțiunile acestui nou protocol, cu specialiști care să explice elevilor, pe înțelesul lor, ce înseamnă bullyingul și cum poate fi prevenit, este extrem de importantă și benefică.