Astăzi, 24 noiembrie a.c., prefectul județului Constanța, Silviu-Iulian COȘA, a convocat Comitetul Județean pentru Situații de Urgență (CJSU), în vederea votării hotărârii nr. 50. Aceasta prevede completarea Centrului Județean de Conducere și Coordonare a Intervenției (CJCCI) de la nivelul județului Constanța, pe perioada Avertizărilor emise de Administrația Națională de Meteorologie.
Având în vedere avertismentele meteo, emise sau preconizate, de intrare a județului Constanța sub avertizarea codului portocaliu/roșu de vreme severă, structura Centrului Județean de Conducere și Coordonare a Intervenției a fost completată cu reprezentanți ai instituțiilor și operatorilor economici din componența Comitetului Județean pentru Situații de Urgență Constanța, după cum urmează: Centrul Meteorologic Regional Dobrogea, Drumuri Județene Constanța S.A., Direcţia Regională de Drumuri şi Poduri Constanţa, Direcția Regională de Drumuri și Poduri Constanța – Secția de Autostrăzi, S.C. E – Distribuţie Dobrogea S.A., S.C. R.A.J.A. S.A. Constanţa, Direcția Regională de Distribuție Est Distrigaz Sud Rețele.
Centrul Județean de Conducere și Coordonare a Intervenției va funcționa la sediul ISU „Dobrogea” Constanța. Toate U.A.T.-urile au fost prealertate și se culeg date în mod constant din teritoriu. În tot județul, pentru acțiunile de deszăpezire de pe tronsoanele de autostradă, drumuri naționale și drumuri județene, sunt pregătite să acționeaze aproximativ 180 de utilaje.
Pentru limitarea efectelor fenomenelor meteorologice asupra circulației pe drumurile publice, Inspectoratul de Poliție Județean Constanța a angrenat efective si mijloace auto din cadrul Serviciului Rutier, respectiv un număr de 11 echipaje ce pot fi sprijinite, în funcție de necesitate, de alte 24 de echipaje arondate orașelor și municipiilor din județ și 13 autospeciale, repartizate în funcție de zona manifestării riscului. În ceea ce privește asigurarea circulației feroviare, Sucursala Regională de Căi Ferate Constanța pregătește formații de 6-8 muncitori în consemn și 7 utilaje de intervenție.
Pentru a putea interveni pe perioada vremii nefavorbile, Serviciul de Ambulanță Județean Constanța a pregătit autospecialele pentru a putea fi utilizate pe timp de iarnă. De asemena, se urmărește menținerea în funcțiune a parcului auto (7 autosanitare tip C2, 53 autosanitare tip B2, 4 autosanitare tip ACD, 3 autosanitare tip A1-A2) ceea ce poate asigura în permanență un număr de 35 de echipaje pregătite pentru intervenție.
Totodată, Inspectoratul pentru Situații de Urgență “Dobrogea” al Județului Constanța are pregătite să intervină un număr de 81 de mijloace de intervenție si 180 de cadre pe tură.
Pentru asigurarea furnizării de utilități necesare utilizatorilor casnici și non-casnici, furnizorul de energie S.C. E – Distribuţie Dobrogea S.A. a raportat un număr de 20 de echipe proprii și un număr de 10 echipe de terți pentru intervenții în rețelele electrice. Furnizorul de servicii de alimentare cu apă și de colectare-tratare a apelor uzate, S.C. R.A.J.A. S.A. Constanţa dispune de un număr de 21 de echipe și 4 generatoare mobile disponibile să intervină în zonele critice.
În funcție de dinamica situației, numărul mijloacelor de intervenție și al personalului de interveniție al instituțiilor cu atribuții în gestionarea situațiilor de urgență la nivel județean poate fi suplimentat.
‘’Din raportările prezentate astăzi în cadrul ședinței extraordinare a Comitetului Județean pentru Situații de Urgență, reiese faptul că instituțiile cu atribuții în ceea ce privește prevenirea riscurilor legate de condițiile meteo nefavorabile dar și de îndepărtarea efectelor acestora au la dispoziție utilajele, materiale și resursa umană necesară. Manifest încrederea că persoanele cu atribuții de conducere vor acționa responsabil în coordonarea tuturor resurselor pe care le au la dispoziție, astfel încât locuitorii județului să fie în siguranță’’, a declarat prefectul județului Constanța, Silviu-Iulian Coșa.